Szoptatási tanácsadóink

Szénási Rita
Telefon:
0620-453-7411
Email:
szenasi.rita77@gmail.com

H.Molnár Anikó
Telefon:
0620-249 6833
           Email:               hmolnaraniko@gmail.com

A szülés utáni látogatások egyik fontos teendője a szoptatási gyakorlat támogatása

Szénási Rita bába

IBCLC szoptatási tanácsadó

Már gyermekkorom óta foglalkoztatott a szülés-születés témaköre, mások segítése, támogatása. A középiskola után     elvégeztem egy három éves szülésznő képzést. Ebben az időszakban ismerkedtem meg az otthonszülés lehetőségével,   ami  nagy hatással volt rám. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy a kismamák humánusabb, háborítatlan   körülmények között történő szülészeti ellátását szeretném segíteni.

Elhivatottságomat tovább erősítette gyermekeim születése, amikor is közvetlenül megtapasztaltam az otthonszülés   csodáját. A vajúdás és a szülés során átéltem azt az őserőt, ami ott él bennünk, nőkben.

Időközben dúlaként segédkeztem otthonszüléseknél. Éreztem, hogy ez az én utam. A második gyermekem születése után   a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szülésznői diplomát szereztem. A gyakorlatomhoz tudatosan   egynyitott szemléletű kórházat választottam. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban Magyarországon egyedülálló módon az   úgynevezett „alacsony kockázatú” szüléseket orvosok helyett szülésznők vezették. Ez számomra hatalmas gyakorlati,   szemléleti előnyt és tapasztalatot jelentett.

2012 óta járok bábaként otthonszülésekhez. Az elmúlt években sok-sok szülést kísértünk bábatársammal együtt, mely idő alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. A hozzám forduló édesanyákat és családokat a legjobb tudásom szerint támogatom a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak során. Ezúton is köszönöm megtisztelő bizalmukat.

2019 január elsejétől IBCLC szoptatási szaktanácsadóként is tevékenykedem. Hiszem, hogy az anyák a szoptatás által sokat tehetnek saját maguk és gyermekeik egészséges testi és lelki fejlődéséért. Én ehhez minden szükséges információt és segítséget megadok számukra.

 

H.Molnár Anikó bába 

La Leche Liga Magyarország szoptatási tanácsadó

Kislányként elsősorban anya szerettem volna lenni, de ezen kívül a természettudományok iránt érdeklődtem leginkább.  Az ELTE vegyész szakán szereztem diplomát. Fiatal kutatóként peptidkémiával foglalkoztam, a gyógyszerkutatásban dolgoztam. Első, majd további gyerekeim születése után nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a kutatói lét nehezen hozható össze az anyasággal, és időközben a „természet tudása” is egészen más értelmet nyert számomra.

Jelenleg egy kis kreatív ügynökségben dolgozom, fantasztikus emberekkel, baráti körben.

A gyerekek terelgetése mellett korábban ayurvédikus babamasszázst tanultam, majd tanítottam, 2014-ben akkreditáltam a La Leche Liga Magyarország szoptatási tanácsadójaként.

Hat szülésem elfogadásra, elengedésre, gyászra, reményre, kitartásra, örömre, önbizalomra tanított, gyerekeim pedig tiszteletre, kreativitásra, folyamatos fejlődésre ösztönöznek. Az elmúlt 14 évben különböző élethelyzetekben kaptam magam mellé segítőket, akik mind nagyon mély benyomást tettek rám. Megtapasztaltam, hogy az élet kitüntetett pillanataiban súlyos sérüléseket, és életmentő gyógyulásokat is kaphatunk, és látszólag csak egészen apró dolgon múlik, hogy a kétféle ajándék közül melyikben lesz részünk. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Főiskolai Karának szülésznő szakán tanulok. Amikor elhatároztam, hogy új szakmát választok, megfogadtam, hogy életem végéig arra törekszem, hogy azt a gyengédséget és támogatást, amit én kaptam, tovább tudjam adni másoknak. Fantasztikus tanítóim, példaképeim inspirálnak ebben.

 

Ajánlások szoptató anyák számára

Dr.Waldinger Katalin csecsemő és gyermekorvos, neonatológus, IBCLC laktációs szaktanácsadó

 • A csecsemőt igénye szerint, de naponta legalább 8 alkalommal szoptassa meg!
 • Ne korlátozza a szopások időtartamát
 • Engedje, hogy kisbabája jóllakjon
 • Mindig ügyeljen arra, hogy a baba ne csak a mellbimbót vegye a szájába!
 • Ha a melle nagyon megtelne, vegyen egy meleg zuhanyt, gyengéden masszírozza meg a mellét és ha szükséges kicsit fejje, hogy a bimbóudvar megpuhuljon és a baba jobban a szájába tudja venni.

 

A kórházból való távozás után 2 napon belül lássa a babát a szoptatásban jártas, gyakorlott személy (védőnő, gyermekorvos, La Leche Liga tanácsadó, vagy szoptatási szaktanácsadó)

Helyes szoptatási gyakorlat

A szoptatás megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a legkényelmesebb helyzetben van-e. Székben ülve tegye fel a lábát, a hátát és a karját támassza meg párná­val! Császármetszés után jobban esik a fekvés. Minden­kinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy számára melyik a legjobb testhelyzet.

Amikor szoptat, figyeljen a következőkre:

   • A mellre helyezéskor emelje gyermekét a mellbimbó magasságába úgy, hogy a kisbaba orra szemben legyen a mellbimbóval. Az első időszakban ehhez szüksége lesz egy párnára. Kisbabája az oldalán feküdjön, feje, válla, csípője egy vonalban legyen, és forduljon teljes testével az Ön teste felé!
   • A mellbimbót a csecsemő felső ajkához érintve várja meg, amíg nagyra nyitja a száját – mintha ásítana – és akkor húzza rá őt a mellére!
   • A kisbaba jól van mellen, ha
   • olyan közel van, hogy a hasuk összeér
   • a bimbóudvar egy részét is bekapja (alul többet, mint felül)
   • álla a mellhez ér
   • ajkai kifelé fordulnak
   • az anya mellbimbói nem fájnak a szoptatás alatt
   • Várja meg, hogy a kisbabája az első mellet alaposan kiürítse, mielőtt áttenné őt a másik mellére! Egyes csecsemőknek elég az egyik mell, míg mások min­den szopáskor mindkét mellből szopnak.
   • Ha le szeretné venni a csecsemőt a melléről, finoman csúsztassa a kisujját a szája sarkába vagy gyengéden nyomja le az állát, hogy megszűnjön a vákuum, és sérülés nélkül ki tudja buktatni a mellbimbót a kisbaba szájából.

Ha a csecsemő nem megfelelő testhelyzetben szopik vagy nem jól veszi a mellet a szájába, a bimbó érzékeny­nyé vagy sebessé válhat, ami a fájdalom miatt elégtelen tejtermeléshez vezethet. Ebben az esetben kérjen segítsé­get!

Bár a szopást veleszületett reflexek segítik, a megfelelő technikát az újszülöttnek és az édesanyának is tanulnia kell. Egy kis türelemmel és kitartással azonban gyorsan mesterévé válnak ennek.

A csecsemő megfelelő tejellátását az biztosítja, ha igény szerint szoptatják. Ez azt jelenti, hogy az édesanya min­dig mellre teszi gyermekét, amikor jelzi, hogy szopni szeretne. Nem kell megvárni, amíg a csecsemő sírni kezd. A kisbaba már akkor készen áll a szopásra, ha:

   • gyors szemmozgások láthatók a szemhéja alatt
   • lágy gügyögő hangokat hallat vagy sóhajtozik
   • cuppog
   • szopó mozgásokat végez
   • kezét szájához viszi
   • nyugtalanná válik

Mindig tegye mellre kisbabáját, ha úgy látja, hogy szíve­sen szopna, és hagyja mellen  mindaddig, amíg szopni szeretne! Ha jól van mellen a csecsemő, akkor a hosszú szoptatás sem sebesíti ki a mellbimbót. A csecsemők naponta legalább 8 alkalommal szopnak. Az éjszakai szoptatás is nagyon fontos, mert ekkor több termelődik a tejtermelést serkentő hormonból, és az éjszakai szopás hiányában a mell fájdalmasan túltelítődhet. Amennyiben a kisbaba nem szopik legalább nyolcszor 24 óra alatt, a szoptatáshoz ébreszteni kell.

A tejtermelést a mell kiürülése serkenti; minél több tej ürül ki a mellből, annál több tej termelődik. Az emlő korán elkezdett és gyakori kiürítése megalapozza a meg­felelő tejtermelést, és megelőzi az emlő fájdalmas túltelí­tődését.

Azt ajánljuk, hogy kerülje cumisüveg, cumi és bimbó­védő használatát, mert ezek megváltoztatják a szopás módját és nehezítik a szoptatást.

Jól megy a szoptatás, ha:

A csecsemő

   • legalább nyolcszor szopik 24 óra alatt, sokuk naponta 12-16x is szopik
    éjszaka sem telhet el 5h-nál hosszabb idő szoptatás nélkül.
   • szopás közben hallhatóan nyel és a szoptatás végére ellazul
   • a harmadik életnaptól naponta legalább három széklete van, amely a negyedik nap után aranysárga, anyatejes széklet
   • az ötödik életnaptól legalább 5-6 kellően nedves pelenkája van, vizelete víztiszta vagy halványsárga
   • a harmadik életnap után nem csökken súlya és az ötödik életnaptól megindul a súlygyarapodás
   • a tizedik életnapra visszanyeri születési súlyát

Az anya

   • melle a szoptatás végére megkönnyebbedik, felpuhul

Azonnal forduljon orvoshoz, védőnőhöz vagy szoptatási tanácsadóhoz, ha a következőket tapasztalja:

   • gyermeke aluszékony, nehezen táplálható
   • kevés vizelete van vagy vizelete sötét színű, erős szagú
   • a harmadik nap után is mekóniumot (fekete, ragacsos széklet) ürít
   • súlya a harmadik életnap után is csökken
   • a tizedik napra még nem nyerte vissza a születési súlyát
   • állandóan sír és sehogyan sem lehet megvigasztalni

1. Ábra:Hogyan tartsa a mellét?

 

2. ábra: A mellre helyezés módja

  

3. ábra: A mellre tapadás

 

helyes                helytelen            helyes              helytelen

4. ábra: Szoptatási pozíciók

   

 

Hasznos linkek, oldalak, könyvek

ahol bizonyítékokon alapuló, megbízható szoptatási tanácsokat találhat

 

A szoptatáshoz, az újszülöttel való élethez kapcsolódó egyéb hasznos oldalak:

  

Hasznos könyvek:

Irodalom angol nyelven:

 • LLL International: The Womanly Art of Breastfeeding, 8th edition, Ballantine books, New York
 • Dr William Sears: The attachment parenting book