GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

Van néhány kérdésem

Nem találod a választ?

Hívd bármelyik bábánkat, aki örömmel fog válaszolni Neked!

Teljesen természetes, hogy kérdéseid vannak, nekünk pedig vannak válaszaink.

01. Legális az otthonszülés?

Igen. A kormányrendeletben –  35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól – minden részletesen elolvasható róla. Ez a honlapunkon is elérhető ITT.

02. Hol kezdjem, ha érdekel?

Tájékozódj – Minden egy választással kezdődik 🙂 Egészséges, normál várandósságú nők választhatják az intézeten kívüli szülést. Fontos, hogy informált döntést tudj hozni. Olvasd el, mi szükséges ehhez. Nálunk két lehetőségből választhatsz… Kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot..

03. Ez állami vagy magánellátás?

Ez nem közfinanszírozott ellátás. Sajnos fizetni kell érte. Minden szolgáltatónak más az árképzése. A mienket a honlapon megtalálhatod. Fontos, hogy mielőtt szerződsz, érdeklődj a fizetési feltételekről.

04. Milyen fizetési feltételek vannak? Egészségpénztári fizetést elfogadtok?

Ez a szerződésünkben benne van, ahogy az is, milyen esetben, hogy csökken a teljes összeg. Mi 15 Egészségpénztárral vagyunk  szerződésben, így akár azzal is tudsz fizetni. 

05. A bábák milyen végzettséggel rendelkeznek?

Minden bábánknak szülésznői felsőfokú/egyetemi végzettsége van.  Otthonszülésben szerzett több éves gyakorlata.

06. Az újszülöttet ki vizsgálja meg?

Az újszülöttgyógyász. A szolgáltatónak biztosítania kell egy olyan gyerekgyógyász részvételét, aki ilyen végzettséggel vagy gyakorlattal rendelkezik. Praxisunk gyerekgyógyásza jelenleg is újszülöttosztályon is dolgozik.

07. Ki veheti igénybe a szolgáltatást? Ki szülhet intézeten kívül?

Általánosságban elmondható, hogy minden egészséges, alacsonyrizikójú várandós. A korm.rendelet részletesen taglalja, ki nem, ugyanakkor van több olyan passzusa, ami általánosságban fogalmaz, a teljesség igénye nélkül. Itt gyakran előfordulhat, konkrét személyes kérdés, amire szívesen válaszolunk.

08. Hogyan válasszak bábát?

Ez nagyon fontos, és ezért külön írtunk erről hosszan. Itt tudod elolvasni. https://babapraxis.hu/hogyan-valasszunk/

09. Milyen formában történik a megállapodás a várandós és a bábák között?

A szóbeli megegyezésen túl elengedhetetlen, hogy írásos szerződésben rögzítsétek a
megállapodásotokat. Későbbi vitás helyzetekben ez mindkét fél számára igen fontos lehet. A rendelet kimondja, hogy „Az ellátásra vonatkozóan a várandós nő és az egészségügyi szolgáltató megbízási
szerződést köt.”

10. Mit tartalmaz a szolgáltatóval kötött megbízási szerződés?

A várandós és a szolgáltató adatain kívül pontosítja, hogy a megbízás mely időszakra érvényes. Nálunk a szolgáltatás része a várandósgondozás, szülésfelkészítés, egyéni konzultációk, valamint a szülés körüli
ellátás, szükség esetén kórházba szállítás, neonatológiai ellátás a szülés után 24 órán belül, gyermekágyas gondozás és szoptatási tanácsadás.
A megbízott, azaz a szolgáltató biztosítja a várandóst, hogy az intézményen kívüli szülés szabályairól megfelelő felvilágosítást nyújt, valamint lehetőséget teremt a folyamatos kapcsolattartásra.
A szerződésben a szolgáltató szavatolja, hogy megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkezik, míg a várandós, azaz a megbízó kijelenti, hogy minden szükséges adatot átad, a lényeges körülményekről tájékoztat tudatában annak, hogy a szolgáltatót teljeskörű titoktartási kötelezettség terheli.
Mindezeken kívül a szerződés természetesen tartalmazza az ellátásért fizetendő bruttó összeget és a fizetési ütemezést is. Szerződésünket a LETÖLTÉSEK menűpontban meg tudjátok tekinteni.

11. Ki lehet jelen a szülésednél?

Bárki. Ez a Te szülésed.

Bábai munkánk során minden esetben azt képviseljük, hogy a szülő nő választja kísérőit, és a szülésnél jelen lévő személyeket.

A jelenlévők közös célja mindig, hogy a szülőnő a lehető legjobb ellátásban részesüljön. Ehhez fontos magunkban tudatosítani azt, hogy  a jelenlévők elismerjék egymás kompetenciáját és  tiszteletbe tartsák egymás tudását és tapasztalatát.

12. Mennyibe kerül az otthonszülés, mik a fizetési feltételek ?

Ezekről részletesen itt olvashatsz  https://babapraxis.hu/letoltesek/

13. Miért kerül ennyibe az otthonszülés?

Ez olyan fontos és olyan sokrétű, hogy erről szintén egy egész bejegyzést tettünk közzé. Itt találod. hamarosan 🙂

14. Hogy történik az anyakönyvezése a babának?

Az anyakönyvezéshez szükséges dokumentumokat a szülésnél jelen lévő bábák töltik ki.
Ezen felül az alábbi okmányok szükségesek:
– házassági anyakönyvi kivonat másolata vagy apasági nyilatkozat
– személyi igazolvány (anya, apa) másolata
– lakcímkártya (anya, apa) másolata
Ezeket a dokumentumokat és okmányokat a területileg illetékes (szülés helyszíne szerinti) anyakönyvi hivatalba kell bevinni. Az anyakönyvezés elindításával automatikusan kiállításra kerül a gyermek lakcímkártyája, adó- és TAJ-kártyája Az újszülött születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája, adó- és TAJ-kártyája postai úton kerül kézbesítésre.

15. Azok a vizsgálatok amiket a kórházban elvégeznek a babán, az hogy történik otthon? (PKU szűrés, BCG oltás, K vitamin)

A K-vitamint a bábák szülés után 2-3 órán belül megadják az újszülöttnek.

A veleszületett anyagcsere-betegségek szűrővizsgálatára, illetve az SMA szűrésre 72 óra elteltével kerül sor a bábák által.

A BCG-védőoltásnak és a BERA-vizsgálatnak szülés után 4 hétig kell megtörténnie a területileg illetékes háttérkórházban. Telefonon előzetesen egyeztetett időpontban.

16. Ki a bába?

A bába képesítését tekintve szülésznő. A bábák szemléletükből adódóan a szülésre természetes folyamatként tekintenek, nem vezetik, hanem kísérik a kismamát a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak során. Az esetleges komplikációkat felismerik, szükség esetén intézménybe irányítják az anyát. Praxisunkban az összes bába felsőfokú BSC szülésznői végzetséggel rendelkezik.

17. Mi a különbség a dúla és a bába között?

A dúla  általában (de nem minden esetben) egészségügyi végzettség nélküli segítő asszonytárs a várandósság, szülés és gyermekágy ideje alatt. A dúlák többnyire saját szülési tapasztalattal is rendelkező bölcs asszonyok, akik lelki és fizikai támogatást nyújtanak a gyermekvállalás folyamataiban. Támogató jelenlétük növeli a család biztonság- és komfortérzetét.
A bába felsőfokú egészségügyi végzettséggel (BSc) rendelkező szülésznő. A szülés körüli segítőket egészen a 19. század végéig bábának nevezték. A szó szláv eredetű, jelentése: nagymama, dajka, szülésznő. Bugát Pál (1793-1865) orvos, nyelvújító, a magyar orvosi nyelv egyik megalkotója vezette be elsőként a „szülész” elnevezést, mellyel az orvosokat illette. A bábákat a második világháború után kezdték szülésznőnek hívni, később ezt a megnevezést használták a szakma hivatalos megjelölésére is. Napjainkban a  közvélemény szerint a bába a család otthonában, míg a szülésznő a kórházban segíti a szüléseket, azonban a 20. században még mind a két elnevezés előfordult a köznyelvben.
Az intézeten kívüli szülésnél jelenlévő bábák egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, melynek szabályait a 35/2011. (III. 21.) Kormányrendelet határozza meg.

18. Mi a különbség a szülésznő és a bába között?

SEMMI 🙂
 A szülés körüli segítőket egészen a 19. század végéig bábának nevezték. A szó szláv eredetű, jelentése: nagymama, dajka, szülésznő. Bugát Pál (1793-1865) orvos, nyelvújító, a magyar orvosi nyelv egyik megalkotója vezette be elsőként a „szülész” elnevezést, mellyel az orvosokat illette. A bábákat a második világháború után kezdték szülésznőnek hívni, később ezt a megnevezést használták a szakma hivatalos megjelölésére is. Napjainkban a  közvélemény szerint a bába a család otthonában, míg a szülésznő a kórházban segíti a szüléseket, azonban a 20. században még mind a két elnevezés előfordult a köznyelvben.
Az intézeten kívüli szülésnél jelenlévő bábák egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, melynek szabályait a 35/2011. (III. 21.) Kormányrendelet határozza meg.

19. Visszakapjuk -e a költség bármely részét, ha a szülés nem valósul meg otthon?

Amennyiben a díj első részlete kifizetésre került, a család megkezdte a praxissal való felkészülést, kizárólag abban az esetben tudjuk visszafizetni a díj 50%-át, ha spontán, vagy művi vetélés történt. A díj első részletéből nem jár visszatérítés, ha a várandós meggondolja magát, vagy rajta kívül álló okok miatt (pl. a Kormányrendelet kizárja valamely egészségügyi probléma okán) nem valósulhat meg az otthonszülés.
A díj második részletét a 37. héten számlázzuk, ez a szülés körüli gondozás (CTG vizsgálatok, konzultációk), szüléskísérés és gyermekágyas gondozás díja. Az otthonszülésből kizáró 37. hét után bekövetkezett történés esetén (pl. idő előtti burokrepedés, meconiumos magzatvíz) a díj második részletét visszafizetjük, kivéve, ha a várandós kórházi szülés esetén is igénybe vette, vagy igénybe kívánja venni a szülés körüli szolgáltatásainkat (CTG, gyermekágyas látogatások, szoptatási tanácsadás). A szerződésünkben foglaltak szerint megkezdett otthonszülés esetén visszatérítés nem lehetséges. Ha a szülés kórházban végződik is, a család természetesen igénybe veheti a gyermekágyas látogatásokat és a szoptatási tanácsadást.

20. Mi a különbség a bábai modell és az orvosi között?

A bábai modell a várandósságot és a szülést természetes és egészséges folyamatnak tekinti. Hiszünk abban, hogy a legtöbb szülés személyre szabott támogatás mellett beavatkozásoktól mentesen is lezajlik.  A bábai gondozás lényege, hogy kísérjük és nem vezetjük a történéseket, abban támogatjuk a családokat, amiben támogatásunkat kérik. Hisszük, hogy a test, lélek és tudat egységet képeznek, az anya és újszülöttje elválaszthatatlanok egymástól. Türelem, személyes odafordulás, tisztelet azok felé, akiket kísérünk, és emellett a természet és az Élet felé is.

21. Lehet császármetszés után otthonszülni?

Nem.

22. Milyen felszerelése van egy bábának?

A bába táskáiban minden olyan felszerelés megtalálható, amire egy szülésnél  szükség lehet. Az intézményen kívüli szülést szabályozó rendelet részletesen taglalja ezt a nagyon hosszú listát. Honlapunkon meg is találhatjátok e részletes felsorolást https://babapraxis.hu/jogi-szabalyozas/  a tárgyi és higiénés feltételek pontnál.  A teljesség igénye nélkül: A magzati szívhang ellenőrzésére szolgáló ctg és kézi doppler, vérnyomásmérő, steril és vizsgálókesztyű, a köldökellátáshoz szükséges elszorító és olló, gumigyűrű, gátvarráshoz szükséges felszívódó fonal, olló, tűfogó, Lidocain spray és zselé. Vajúdást támogató esszenciális olajok. Vérzéscsillapításhoz gyógyszer, infúzió adásához szükséges eszközök, katéterezéshez használatos kellékek. Öntelődő lélegeztető ballon, maszkok, oxigénpalack. Mérleg, mérőszalag. Bőr -és eszközfertőtlenítő.

23. Mi történik, ha szülés közben kórházba kell menni?

A legfontosabb: minden esetben bekísérünk titeket, hivatalos átadás történik, szóban és irásban is átadjuk az addig történteket a kórházban dolgozó kollégáknak.

A transfer kiváltó okától függően vagy saját autóval szállítunk titeket vagy mentőt hívunk és jövünk utánatok.

Amennyiben a szülőszobán van arra lehetőség, hogy egyikünk bent legyen veled/veletek, akkor így lesz, de azt fontos hangsúlyozni, hogy olyankor már nem mint szaksegítség vagyunk mellettetek, a felelősség átkerül a kórházi szaksegítség kezébe.

Amennyiben a szülés utáni állapototok és a kórház protokollja lehetővé teszi, úgy a szülést követően haza tudtok jönni és újra a mi gondozásunkba kerültök.

24. Szülés után mennyi ideig maradnak a bábák és a gyerekágyas látogatások száma hogy alakul?

A kisbaba megszületése után legalább 3 órát vagyunk még ott veletek. Ez idő alatt figyelünk rád és az igényeidre, szorgalmazzuk az evést és ivást. Ellenőrizzük a vérzés mértékét, megvizsgáljuk a méhlepényt. Megnézzük, hogy történt-e gátsérülés, és ha igen akkor ellátjuk. Az aranyórák letelte után kikísérünk fürdőszobába, segítünk a zuhanyzásban. Figyeljük a kisbabátok adaptációját, segítünk a mellre helyezésben majd lemérjük a súlyát, megkapja az első adag K-vitamint. Ezekkel párhuzamosan rendet rakunk. Majd elkezdődik a végeláthatatlannak tűnő dokumentálás: elkészítünk minden olyan iratot, amelyek az anyakönyvezéshez szükségesek és tulajdonképpen a ti zárójelentésetek. A kisbabátok tőlünk kapja a kiskönyvét és egy kis személyes üdvözlő kártyát. 🙂

25. Szülés előtt mennyi találkozásra van lehetőség?

Ha röviden szeretnék válaszolni, azt mondanám,  bármennyire. Van minimum feltételünk.

Szerencsésnek tartjuk ha a 36. hétig trimeszterenként legalább 1 alkalommal találkozunk a kismamákkal. Természetesen igény szerint van lehetőség ennél gyakoribb – azaz bármennyi – a találkozásra is igény szerint, ami történhet online vagy személyesen. A 36. héten a szülés helyszínén találkozunk a családokkal. A 38. és a 39. héten hetente egyszer, a 40. héten két alkalommal végzünk CTG vizsgálatot.

A találkozások nem kerülnek plusz költségbe, azt már tartalmazza az szerződésben foglalt ár.

26. Mi történik, ha tanácsra van szükségem, vagy aggályaim vannak a két találkozó között?

Telefonálj bátran, ha tanácstalan vagy, illetve aggódsz és azonnal választ szeretnél kapni, a nap 24 órájában elérhetőek vagyunk telefonon. Amennyiben nem annyira sürgető a kérdésed, akkor írj email-t, melyet pár napon belül megválaszolunk. A összes bába eltérhetősége megtalálható a honlapon. Keress bennünket bizalommal!

27. Vannak további költségek?

A szerződésünk tartalmazza, hogy mit tartalmaz a csomag ára és mit nem.

Általánosságban elmondható, hogy az alábbiakat nem:

– Rh Negatív anya esetében az anti-D injekció árát

– a bábák útiköltségét

– a neonatológus díját, útiköltségét.

Az útiköltségeket az aktuális üzemanyagárak határozzák meg.

28. Írjak szülési tervet?

Nem szükséges.

A szülési tervről ITT írunk hosszabban, érdemes elolvasni.

A szülés időpontjához közeledve a konzultációk alkalmával megbeszéljük a személyes igényeiteket és kívánságaitokat a vajúdással és szüléssel kapcsolatban.

29. Mitől függ, hogy melyik bába lesz ott a szülésemnél, ha a Ti praxisotokkal készülök?

Nálunk a Praxissal szerződsz, nem a bábával.

Ami azt is jelenti, hogy a praxis garanciát vállal arra, hogy 2 bába biztosan ott lesz a szülésednél.

A konzultációk során lehetőséged van az összes bábával megismerkedni, online vagy személyesen formában is. Választhatsz 🙂

Érdemes legkésőbb a 36. hétig kiválasztani a számotokra 2 legszimpatikusabb bábát. Mivel így az utolsó hetekben még jobban megismerhetitek egymást. Ha véletlenül betegség vagy másik szülés miatt valamelyik bába nem tud jelen lenni, akkor az őt helyettesítő bába is a tőle telhető legnagyobb figyelemmel és alázattal kísér majd Benneteket a vajúdás és a szülés pillanataiban. És mivel a konzultációk során meg tudtál ismerni mindenkit, így ő sem lesz ismeretlen számodra.

Ha, nem találod a választ, Várjuk hívásod vagy emailed

 

Mi jobban szeretjük, ha telefonálsz, a világhálón ritkán vagyunk

Telefon: 0630 2308190
EMAIL: eletfababapraxis@gmail.com

Általános információkérés az alábbi időpontokban lehetséges

Hétfőtől – Péntekig | 9:00  – 16:00 óráig
Szombat-Vasárnap | csak sürgős esetben

Irodánk címe (ez kizárólag iroda):

2132 Göd, Áldás utca 2/b

Számlaszám:
16200137-00185561

Adószám: 23753974-1-13