ALAPÍTVA 2011-ben

Praxisunk  a bábai modell szerint működik 2011 óta

Engedéllyel rendelkezünk alacsony kockázatú várandósok  szülésének kísérésre és várandósgondozására is. Mindannyian szenvedéllyel és elhivatottsággal tesszük a dolgunkat annak érdekében, hogy a hozzánk fordulók a lehető legjobb szakmai, fizikai és érzelmi támogatást kapják az anyaság felé vezető úton. Amit nagyon fontosnak érzünk: a bábai modell szerint egyedi, személyes, egészségügyi, fizikai és lelki gondozást végzünk.  Valljuk, hogy a biztonság, a tisztelet, a béke,  a bizalom,  a jó felkészülés jelentősen hozzájárul a pozitív szülésélményhez.

„A szüléskísérő legfontosabb tulajdonsága az a képesség, hogy háttérben tud maradni, csöndben tud lenni, és főleg, hogy el tudja kerülni a pontos kérdések felvetését. A szüléskísérőnek hallgatnia kell, amennyit csak lehet.”

Praxisunk a kezdetektől fontosnak érzi, hogy fogadjon olyan bábákat, akik megismerni, tanulni szeretnék az otthonszülés kísérését. Voltak akik pár hónapot töltöttek csak velünk és voltak (vannak) akik pár évet. Pár év után eljöhet/eljön a leválás és az önnállósodás ideje is. 

Az elmúlt évek alatt a társszakmák képviselőivel is igen jó együttműködő kapcsolat alakult ki. 

Rendszeresen továbbképezzük magunkat a szülészet, a bábaság, pszichológia és a sürgősségi ellátás területén. Végzettségeink lehetővé teszik, hogy szoptatási tanácsadással illetve szülésélmény feldolgozással is segíthessük a hozzánk fordulókat.

Tudjuk, hogy nem mindenkinek jó választás az otthonszülés, viszont szeretnénk, hogy azok, akik ezt szeretnék – és lehetséges is számukra -, biztonságban megtehessék.

Mit várhat attól a szakembertől, aki a gondoskodás bábai modellje szerint folytatja gyakorlatát?

(A  fenti címmel megjelent kiadványt a Citizen for Midwifery   honlapján lehet olvasni. Magyarra fordította Noll A.Nandu.)

Személyes figyelmet

 • Olyan várandósgondozást, amely rengeteg időt szentel a kérdéseknek és a válaszoknak – találkozónként legalább 30-60 perc az átlagos.
 • Tartalmas beszélgetéseket, amelyek segítenek feltérképezni és megoldani mindazokat a félelmeket és aggodalmakat, amelyek téged vagy a családodat foglalkoztatják.
 • Őszinte odafigyelést, amelynek segítségével bizalomteli, támogató kapcsolat alakul ki a bába, te és a családod között, és amely segít, hogy természetesen és biztonságban vajúdj, szülj.

Tiszteletteljes bánásmódot

 • Gyengéd, támogató gondoskodást, amely tiszteletben tart téged, a családodat és a hitrendszeredet.
 • Informált döntéseid tiszteletben tartását az orvosi szűrővizsgálatok, ajánlások és beavatkozások tekintetében.
 • Hajlandóságot szülési terved támogatására, beleértve bármely és bárhány családtagod és/vagy barátodat is, aki(k)nek jelenlétét tervezed a szülésnél.
 • Szabadságot arra vonatkozóan, hogy mozogj, egyél, fürödj – tégy bármit, ami segít a vajúdás és a szülés közben; a bábád nem “tilt meg” vagy “enged meg” semmit, hanem türelmesen támogat és utat mutat, ha szükséges.
 • A szülés és születés folyamatának tiszteletét, amint az egy sajátos módon kibontakozik minden egyes alkalommal. A várandósság és a szülés bámulatos, ám valójában normális folyamatai az életnek, s a nők teste úgy van megalkotva, hogy képes legyen rá. Minden nő élménye különleges, egyszeri és megismételhetetlen.
 • Tiszteletteljes gondoskodást a szülés helyszínétől függetlenül, habár jelenleg ez a fajta gondoskodás leggyakrabban otthon és születésközpontban lelhető fel.

Rengeteg információt

 • Sok-sok információt a várandósságról, a szülésről és az újszülöttről, valamint a szoptatásról és az újszülött gondozásáról is.
 • Javaslatokat arra vonatkozóan, hogy hogyan törődhetsz a lehető legjobban magaddal és a kisbabáddal.
 • Bátorítást és gyakorlati javaslatokat a helyes táplálkozásra és az egészséges életmódra vonatkozó választási lehetőségekről.
 • Teljes körű információt bármilyen javasolt szűrővizsgálatról, eljárásról vagy kezelésről, hogy informált döntést hozhass az ellátásoddal kapcsolatban.

A gyermekvárási ciklus megfelelő nyomon követését

 • Rendszeres és alapos vizsgálatokat saját magad és a babád számára a várandósság és a vajúdás alatt, valamint a gyermekágyas időszakban, hogy meggyőződhessetek arról, hogy mindkettőtök egészséges és jól van.
 • Diagnosztikus technológiák alkalmazására vonatkozó javaslatokat, ha szükséges.
 • Tervek elkészítését – veled közösen – váratlan fejlemények és ritka vészhelyzetek esetére.
 • Ha szükséges, más egészségügyi szakemberekhez utalást vagy a szülés tervezett helyszínének megváltoztatására irányuló javaslatot.
 • Szakértelmet a normális, természetes szülés terén. Mivel a bábák a normális várandósság és szülés szakértői, tapasztaltak a normális szülés lehetséges variációit illetően és felismerik azon állapotok korai jeleit, amelyek nem “normálisak”, beleértve azokat a betegségeket vagy komplikációkat, amelyek esetenként előfordulhatnak a várandósság vagy a szülés folyamán.

A testedbe vetett bizalmat

 • Segítséget abban, hogy felfedezhesd saját tested képességét arra, hogy életet adjon a maga módján, a maga idejében.
 • Mindenféle rutinszerű kezelés vagy önkényesen kitalált “menetrend” elkerülését, amely beleavatkozna a tested egészséges folyamataiba a vajúdás és a szülés során.
 • Valódi személyre szabott gondoskodást, az intimszféra tiszteletben tartását és természetes szülést.
 • Támogatást abban, hogy elvégezhesd a szüléssel járó munkát. Ahelyett, hogy valaki más “megszülesztene” (“levezetné” a szülést), arra kapsz bátorítást és megerősítést, hogy a saját kisbabádat te magad szüld meg!

Természetes kényelmi intézkedéseket

 • Segítséget abban, hogy a vajúdással járó kellemetlen érzeteket kezelni tudd. A bábák tapasztalata szerint a biztatás, a masszázs, a relaxáció, a vízben vajúdás, a testhelyzetek változtatása és más segítő technikák gyakran igen hatásosak.
 • A vajúdás folyamatának támogatását és segítséget abban, hogy a kisbabádat gyengéden és szeretetteljesen hozd a világra.
 • Segítséget abban, hogy elkerüld azokat a kockázatokat (saját magad és a babád számára), melyek számos szabványos orvosi technika és kórházi protokoll alkalmazásával összefüggésben állnak.

Olyan segítőt, aki veled marad

 • Odafigyelő, érzékeny, a szükségleteidre hangolt gondoskodást és érzelmi támogatást a teljes vajúdás alatt. Kutatások igazolják, hogy egy “rokonszenves asszonytárs” közelsége a teljes vajúdás és szülés alatt csökkenti a komplikációk és a szükségtelen császármetszés előfordulásának valószínűségét. A gondoskodás bábai modellje magában foglalja, hogy a bábád veled marad és “anyai gondoskodásban részesíti az anyát”.
 • Gyermekágyas gondoskodást és segítséget a szoptatásban. Miután megszületett a kisbabád, a bába veled marad, amíg a szoptatás beindul és mindketten kényelmesen elpihentetek. A bába időpontot egyeztet veled szülés utáni látogatásra, amelyen ellenőrizheti a te és a kisbabád állapotát, valamint válaszolhat a kérdéseidre.

2011

Életfa Bábapraxis alapítva

Hogyan válasszunk bábát/szolgáltatót?

A legtöbb nehéz élményt – a szülés során – a kapcsolatokban szerezzük és nem a történések okozzák.

Ki lesz majd a kísérőnk?

A szülés sok szépsége közül, az egyik pont  abban rejlik, hogy senki sem tudja előre megjósolni, hogyan alakul majd.  Mikor bábát választunk, akkor ehhez az ÚThoz keresünk kísérőt. Egy olyan ÚThoz, amiről fogalmunk sincs majd, merre megy, milyen hosszú lesz, mennyire nehéz,  kanyargós, vagy épp egyenes. Egyet tudunk, biztosan végig fogunk menni rajta. Azt is, hogy a kísérőt, akit felkértünk, magunk mellett szeretnénk tudni úgy, hogy abban tudjon minket kísérni, amiben akkor leszünk. El kell hinnünk, hogy vigyázni fog ránk, minden körülmények között, megtart,  ha elveszettnek érezzük magunkat,  és  tudni fogjuk, jó kezekben vagyunk.

Mégis hogy fogjunk hozzá?

Az otthonszülés lehetőségének mérlegelésekor fontos, hogy a megfelelő kérdéseket tegyük fel annak a praxisnak/szülésznőnek/bábának, akivel  aztán együtt tervezünk végigmenni az ÚTon. Ez kulcsfontosságú eleme annak, hogy azok a szükségletek amikre vágyunk – függetlenül a történésektől – kielégüljenek. Ez nem egyenlő a szülésre vonatkozó vágyakkal –  mennyi ideig, milyen gyorsan, lassan megyünk-e végig – az nem a mi kezünkben, és nem is a kísérők kezében van.

Mit jelent

informált döntést hozni szülésünkkel kapcsolatban

Nagyon fontos, hogy minden nő, megfelelő informácókat kapjon, a számára megfelelő lehetőségekről.

Bár közös  célokért dolgozunk, mégis mások vagyunk. A különbségek valójában erősebbé tesznek bennünket. Hiszünk abban, hogy a csapatmunka nagyon fontos a hatékony és biztonságos működéshez. 

ISMERJ MEG MINKET

SZAKEMBEREINK

Lukács Judit

Lukács Judit

Alapító, Ügyvezető, bába, mentálhigiénés szakember, Fotográfus

H.Molnár Anikó

H.Molnár Anikó

Bába, szoptatási tanácsadó (LLL)

dr.Waldinger Katalin

dr.Waldinger Katalin

Csecsemő és gyermekorvos, Neonatológus, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Szénási Rita

Szénási Rita

Bába, IBCLC szoptatási tanácsdó, Perinatális szaktanácsadó

Osztheimer-Kökény Cinti

Osztheimer-Kökény Cinti

Bába, hordozási tanácsadó

Törzsök Kata

Törzsök Kata

Nemzetközi babamasszázs oktató, tánc és mozgásterapeuta, kulturális antropológus, dúla

Bácsi Szilvia

Bácsi Szilvia

Bába, IBCLC szoptatási tanácsadó

Csurkó Angéla

Csurkó Angéla

Bába, Angi speaks English well

Lukács Laura

Lukács Laura

Ügyvezető, pénzügyi munkatárs

Minden egy választással kezdődik

Visszajelzések

Olyan szülésélményem lett, amilyenről azt hiszem a legtöbb édesanya csak álmodhat

Anikó egy tündér volt. Amikor megérkezett higgadtságot, nyugodtságot, magabiztosságot sugárzott.  A várandósságom legelejétől azonban Cintivel voltam kapcsolatban. Bármilyen problémám, kérdésem volt, kereshettem Őt bármikor. 

 Életünk egyik legmeghatározóbb élménye volt ez a nap. Nagyon szépen köszönöm, hogy átélhettem… Nélkületek erre nem lett volna lehetőségem.

Örökre hálás leszek az Életfa Bábapraxisnak…………

Ölelés, E.

Miután megismertem az Életfa Bábapraxis filozófiáját, működését és statisztikáit, számomra már nem volt kérdéses, hogy az ő segítségüket szeretném kérni az első várandóságommal kapcsolatban.

 

Abszolút példaértékű az az odaadás és elkötelezettség, amivel körbeöleltetek és támogattatok minket, és segítettek családdá válni hármunknak.

Örökké hálás szívvel fogunk gondolni a két csodálatos bábánkra, Ritára és Sziszire!

Szívből kívánom, hogy nagyon sok család válasszon titeket, mikor a legnagyobb kincsét várja!

Szeretettel és tisztelettel gondol rátok egy boldog édesanya: A.

Minden nap hálás szívvel gondolok Rátok! Köszönünk mindent! Azóta a fellegekben járunk

Hétfőn született meg az első gyermekünk. A szülés fantasztikus élmény volt. Csodás segítőimre Ritára és Anikóra azóta is mint őrangyalaimra gondolok! 3700 g-os kislányomat gátvédelemmel hoztam a világra az otthonunkban, ami a szülés alatti gyengéd bánásmódnak és természetességnek köszönhető!