STATISZTIKÁNK

A statisztika lényege, hogy szeretnénk megsaccolni egy közvetlenül nem megmérhető dolgot úgy, hogy sok következményét ismerni véljük. A statisztikákat olvasva érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy a számok embereket, történeteket, be- és be nem avatkozásokat rejtenek, amik nem feltétlenül látszanak.

Bárhol is történjenek…

Van, hogy szeretnénk tudni a számokat

Gyakran kérdeznek minket a statisztikáról

Kulcsfontosságú a statisztikák rögzítésének módja és az, hogy az információ honnan származik.

Jelenleg Magyarországon nincs olyan adatbázis, amely  kizárólag a  tervezett otthonszülési statisztikákat rögzíti. A magyarországi praxisoknak sincs egységes adatbázisuk. Bár kötelező a praxisoknak a statisztikai adatszolgáltatás, ezek az adatok nem elég részletesek ahhoz, hogy látni lehessen egy esetleges kórházba szállítás okát, kimenetelét. Pedig nagyon izgalmas lehetne egy egységes szempontrendszer alapján való adatgyűjtés. 

Így mi csak a saját adatbázisunkat tudjuk „felmutatni”, de mivel a bábaság mellett informatikus is lennék,  a kimutatások és számok szerelmese, precíz, 11 évre visszamenő adatbázisunk van otthonszülésről, ami, azt hiszem, hazánkban egyedülálló.

11 év alatt kellően nagy szülésszámról tudunk beszélni ahhoz, hogy értékelhető statisztikai eredményt kapjunk.

Nagyon fontos a transzparencia. A naprakész statisztika.  

Fontos vizsgálni a motivációt is. A szülés kimenetelét nagyban befolyásolja a család motivációja, a saját, személyes biztonságérzetük. Praxisunkban az első konzultáció egyik kérdése, miért, hogy jött az otthonszülés gondolata…. Mindenki ott szül a legkevesebb komplikációval, ahol biztonságban érzi magát.

2023-ban megkezdett otthonszülések száma

2023-ban otthon megszületettek száma

2024-ban megkezdett otthonszülések száma

2024-ban otthon megszületettek száma

BIZTONSÁGOS?

A számok csak töredékét mesélik el életünknek. Amikor a számokat szeretnénk tudni, az összefüggést keressük, hol is van a biztonság…

Senki sem úgy szül otthon, hogy veszélynek tegye ki a babáját vagy saját magát, de azt hiszem mégis sokan így gondolják….

Az elmúlt 3-4 generáció erősen medikalizált környezetben szült. Hogyan lett két oldal, hogyan lett ennyire polarizált?

Mik is ezek a számok?

Az a – hol könnyebb, hol nehezebb -, de mindenképpen  verejtékes út, amiről a százalékok nem mesélnek, és a végén, a külső szemlélőnek csak egy csupasz szám lesz.

De ettől még szeretettel tesszük közzé Nektek, akik benne vagytok, és azoknak, akik ebből kiolvasni vélnek bármit is. 🙂  És persze mi is örülünk, hogy a számok szépek. 🙂 És igen, ez az egyetlen racionális mutató, de bennem mindig vegyes érzésket kelt, akkor is, ha szeretem a számokat, mert én közben látom azt, amit a számok nem mutatnak.

Mitől függ a biztonság?

Alacsony rizikó + képzett bába  +  háttér kórház —> ez esetben nagyon biztonságos opció az otthonszülés – láthatjuk a statisztikákból 🙂

Az otthonszülés biztonságossága = kulcsfontosságú eleme a jó kapcsolat a háttérkórházzal, társszakmákkal.

Mi a bábai megközelítés?

Az egészség és a biztonság bábai megközelítése feltételezi, hogy a biztonságot nem csak a fizikai tényezők határozzák meg, hanem figyelembe kell venni a nők mentális és szociális szükségleteit is. A biztonságos szülés = tehát  az anya és a gyermek testi egészsége, ugyanakkor nem kevésbé fontos az egyéb szükségletek kielégítése is, ami hozzájárul az elégedettséghez és a mentális egészséghez.

A szülés során mindig két bába van jelen, akiknek az a feladata, hogy felmérjék  a szülés az élettani úton halad-e, és amennyiben a helyzet úgy kívánja, a kórházi transzfer lehetőségével fognak élni. 

Nemzetközi kutatások

Nemzetközi kutatások kimutatták, hogy egészséges, normális várandósságú nők esetében, akik kizárólag bábákkal terveznek szülni, jobb eredmények születnek, mint azoknál, akik medikális szemléletű kórházban. Ritkábban igényelnek indítást, asszisztált szülést, császármetszést, spinális érzéstelenítést, vagy a szülés utáni vérzés is ritkábban fordul elő náluk. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a normál várandósság után, bábák segítségével született újszülöttek  születés utáni állapota ugyanolyan jó volt, mint azoknál, akik medikális szemléletű kórházban születtek,  viszont édesanyjuk  nagyobb támogatottságot élvezett a szoptatásban.

Ezek olyan nemzetközi kutatásokon alapulnak, amelyek arra mutatnak rá, hogy a várandósság alatti folyamatos szülésznői/bábai  gondozás jobb eredményt ad mind az anya, mind újszülöttje számára.

Miután Magyarországon nincs átfogó,  egységes, elérhető, ilyen jellegű adatbázis, így javaslom dr. Sarah Wickham oldalát, aki nagyszerű elismert író, kutató, szülésznő. Nemzetközi kutatásai nagyon izgalmasak. https://www.sarawickham.com/research-updates/is_home_birth_safe/

Ugyanakkor tudjuk, nincs kockázat nélküli szülés… (élet sem) az otthoni szülésről rengeteget olvasni.. a kórházi szülés veszélyeiről pedig nem beszélünk. Pedig tudjuk, hogy vannak… Ha valami nehéz (kimenetel) történik  a kórházban akkor csakis együttérzést kapnék a családomtól, barátoktól, kollégáktól. De ha vmi baj történik otthon, akkor sok ítélkezés lesz.

Tisztában vagyok azzal, hogy milyen komplikációk lehetségesek és hogy vannak olyanok, amik gyorsan, váratlanul is felléphetnek, nehezen megjósolható dolgok, szóval úgy érzem, hogy nincs rizikómentes döntés, ahogy ha autóba ülünk, repülőgépre szállunk sincs rizikómentes utazás.

A feladat az, hogy ki kell választani azt a rizikóhalmazt, ami a legelfogadhatóbb. Szóval ez egy személyes döntés. Mindig.

Fontos, hogy tegyünk azért, hogy javítsunk a szülés kimenetelén és a szülésélményen is,  minden helyszínen, több együttműködéssel és kevesebb kritikával.

Számít, hogy mi történik szülés közben.

Kérdezzünk egymástól. Hallgassuk meg egymást.

LÁSSUK  A  SZÁMOKAT:

MEGKEZDETT OTTHONSZÜLÉSEK SZÁMA

Hányadik szülés Otthon megkezdett szülések száma Otthon megszültek száma (db) Otthon megszültek száma (%) Kórházba kerültek száma (db)

Kórházba kerültek száma (%)

Többedszer szülők kórházba kerülési százaléka összesen:
Első babát szülők 307 188 61% 119 39%
Második babát szülő 500 477 95% 23 5%

2,77%

Harmadik babát szülők 316 307 97% 9 3%
Negyedik babát szülők 86 86 100% 0 0%
Ötödik vagy többedik babát szülők 54 51 95% 3 5%

ÖSSZESEN:

1263

1109

88%

154

12%

EBBŐL CSÁSZÁRMETSZÉS:

45

3,56%

MEGKEZDETT OTTHONSZÜLÉSEK SZÁMA

Hányadik szülés Otthon megkezdett szülések száma Otthon megszültek száma (db) Otthon megszültek száma (%) Kórházba kerültek száma (db)

Kórházba kerültek száma (%)

Többedszer szülők kórházba kerülési százaléka összesen:
Első babát szülők 31 21 68% 10 32%
Második babát szülő 58 56 97% 2 3%

2,53%

Harmadik babát szülők 45 45 100% 0 0%
Negyedik babát szülők 16 16 100% 0 0%
Ötödik vagy többedik babát szülők 8 6 71% 2 29%

ÖSSZESEN:

158

144

91%

14

9%

EBBŐL CSÁSZÁRMETSZÉS:

4

2,53%

2023-ban a kórházba kerülés okai a következők voltak: 3 anyánál volt beilleszkedési rendellenesség, 7 anyánál kifáradás volt az ok, 1 anya szülés közben meggondolta magát és kérte, vigyük kórházba.

2023-ban még szülés előtt „kiesett” családok száma: 16. Az okok között medencvégű fevés, magasvérnyomás, cukorbetegség, terminustúllépés volt többek közt, a teljesség igénye nélkül.

2023-ban szülés után 4-en anyai (szülés utáni vérzés vagy szívósan tapadó lepény) és 1 újszülött adaptációs zavar miatt kerültek kórházba. Mindenki egészséges.

Az átlagok, megoszlások tekintetében nincs szignifikáns különbség a 2023 részletes statisztikája illetve a többi év összesítésének hasonló adatai között.

Természettudományunk a nagy átlagokkal dolgozik, mindent átlagokra bont le, ám az igazság az, hogy az életet hús-vér emberi lények és nem számoszlopok viszik tovább. A statisztika minden egyedi jellegzetességet kiöl az életből, ami roppant lehangoló és egészségtelen. Megfosztja az embereket önbecsülésüktől, legfontosabb élettapasztalataiktól, melyek révén megtapasztalhatják önnön értékeiket és személyiségük teremtő erejét.” C.G.Jung

Ha a statisztikánkat böngészted, bizonyára foglalkoztat az intézeten kívüli szülés, ha bizonytalan vagy, kérdéseid vannak, keress minket bátran az alábbi elérhetőségeken… 

01

Tájékozódj – Minden egy választással kezdődik

Egészséges, normál várandósságú nők választhatják az intézeten kívüli szülést. Fontos, hogy informált döntést tudj hozni. Olvasd el, mi szükséges ehhez. Nálunk két lehetőségből választhatsz… Kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot..

02

Foglalj időpontot INGYENES ONLINE tájékoztatónkra…

Ha ez nem megfelelő Neked, akkor foglalj időpontot egyéni személyes tájékoztatóra valamelyik bábánkhoz…

03

Egyéni személyes tájékoztató

Amennyiben többre vágysz, mint az online… vagy csak nem megfelelő az időpont… gyere, találunk külön, személyreszabottan Neked…

2011

PRAXISUNK ALAPÍTVA

12+

ÉV TAPASZTALATA

1400+

KíSÉRÉS

1200+

OTTHONSZÜLÉS

99%

ELÉGEDETT CSALÁD

Nézzünk egy pár gyakori kérdésre választ

Gyakran kérdezik tőlünk az érdeklődők

01. Legális az otthonszülés?

Igen. A kormányrendeletben –  35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól – minden részletesen elolvasható róla.

02. Hol kezdjem, ha érdekel?

Tájékozódj – Minden egy választással kezdődik 🙂 Egészséges, normál várandósságú nők választhatják az intézeten kívüli szülést. Fontos, hogy informált döntést tudj hozni. Olvasd el, mi szükséges ehhez. Nálunk két lehetőségből választhatsz… Kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot..

03. Ez állami vagy magánellátás?

Ez nem közfinanszírott ellátás. Sajnos fizetni kell érte. Minden szolgáltatónak más az árképzáse. A mienket a honlapon megtalálhatod. Fontos, mielőtt szerződsz, érdeklődj a fizetési feltételekről.

04. Milyen fizetési feltételek vannak? Egészségpénztári fizetést elfogadtok?

A szolgáltatóval való szerződésben mindenképp benne kell lennie. Mi 15 Egészségpénztárral is szerződésben vagyunk, így akár azzal is tudsz fizetni.

05. A bábák milyen végzettséggel rendelkeznek?

Minden bábának felfőfokú végzettsége van. Van amelyiknek több is.

06. Az újszülöttet ki vizsgálja meg?

Az újszülöttgyógyász. A szolgáltatónak biztosítania kell egy olyan gyerekgyógyász részvételét, aki ilyen végzettséggel vagy gyakorlattal rendelkezik. Praxisunk gyerekgyógyásza jelenleg is újszülöttosztályon dolgozik.