SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ

Tanfolyamunkról…

Mi a célja a felkészítőnek?

A tanfolyam célja, hogy

  • növelje az önbizalmat,
  • a várakozás örömét,
  • ismereteket adjon arra vonatkozóan, hogy mi fog történni,
  • megerősítsen Benneteket és segítsen abban, hogy megalapozott döntéseket tudjatok hozni akkor, amikor arra lesz szükség.

Kinek szól?

mindenkinek szól, függetlenül attól, hogy hol tervezi megszülni a babáját, és különösen hasznos lehet azoknak a szülőknek, akik olyan tanfolyamon szeretnének részt venni, amely a várandósság és a szülés kapcsán is a bábai szemléletet helyezi előtérbe, nem mellőzve a kórház fontosságát sem. A korábban már szült nők számára azért (is) lehet hasznos  ez a felkészítő, mert segít ráhangolódni a közelgő szülésre, és lehetőséget teremt egy olyan ÉNIDŐRE, ami kiszakít a napi rutinból. Ilyenkor kizárólag a születendő kisbabával való foglalkozásban merülhetsz el.

Mitől különleges ez a tanfolyam?

  • Kizárólag bábai szemléletet közvetít
  • Traumatudatos kommunikáció zajlik minden alkalmunkon
  • Sok éves tapasztalattal rendelkező szakembereink tartják (bábák, szociális munkások, mentálhigiénés szakemberek, perinatális szaktanácsadók, orvos)

Hogyan lehet felkészülni a szülésre?

A szülésre való felkészülés sokféle lehet. A szülés folyamatáról sokféleképpen szerezhetünk megfelelő információkat, ismereteket.  A nők igényei  eltérőek, és az, hogy kinek mi lesz jó, mi válik be nagyon más és más.

A szüléshez „mindenki” ért. 🙂 A szomszéd, a jóbarátok, sokan ellátnak minket a jószándékú tanácsaikkal. Ha magunk keresünk válaszokat, akkor olvashatunk könyveket  de az internet is tele van információkkal, tematikus csoportokkal (mondjuk ember legyen, aki meg tudja kellően szűrni). Mi javasoljuk, hogy sokat beszélgessetek  bábával/ szülésznővel a várandósság alatt és vegyetek részt tanfolyamokon is.

A tanfolyamainkon mindig arra törekszünk, hogy az adott témával kapcsolatos legfrissebb információt hozzuk Nektek. Arra is hangsúlyt fektetünk, hogy a születésre való felkészülés során különböző lehetőségek álljanak rendelkezésetekre. Így van online és jelenléti felkészítőnk is, igény esetén pedig külön angol nyelvűt is tartunk.

A tanfolyamunk célja, hogy pozitív, gyakorlatias és reális módon támogassunk Benneteket.  Tanfolyamaink alkalmasak mind az első gyermeküket váróknak, mind azoknak, akiknek már van gyermekük. Független attól is, hogy otthon vagy kórházban készültök a babátokat világra hozni.

Információk a születési folyamatról

Tanfolyamainkon részletesen átbeszéljük a várandósság és a szülés különböző szakaszain. Lehetőséged van kérdezni annyit amennyi kérdés megszületik benned. A csoportos alkalmak előnye, hogy mások kérdései is izgalmasak lehetnek számunkra.  Szakembereink, akik a tanfolyami alkalmakat tartják, várják a kérdéseket… bába, orvos, szoptatási tanácsadó,  mentálhigiénés szakember… 

A mentális felkészülés fontosságáról

A szülésre való fizikai felkészülés a várandósság utolsó heteiben kezdődik. Ezután a szervezet elkezdi felszabadítani azokat a  hormonokat, amelyek aztán elkezdik előkészíteni a medencédet, méhedet.  Az utolsó hetekben a baba feje lejjebb megy, és amikor a tüdeje teljesen éretté válik, a baba egy olyan fehérjét bocsát ki, amely beindít egy bizonyos folyamatot az anya szervezetében, és megindul a vajúdás.

A szülésre való mentális felkészülés nem kevésbé fontos, és ez olyasvalami, amiért konkrét dolgokat tehetsz.

Az egyik legfontosabb ebben a felkészülésben az önbizalmad és a testedbe vetett hited , hogy elhiszed, hogy a a tested tudja a dolgát és teszi, amit tennie kell.  A méh izomzatának, amely körülveszi a babát, például az egyik legfontosabb funkciója, hogy összehúzódjon a vajúdás során. Már a várandósság során gyakorolja ezt,  amelyek többnyire fájdalommentesek és enyhék. Ugyanakkor minden bizalom és hit mellett is normális az is, ha vegyes érzelmeid vannak a szüléssel kapcsolatban, sőt, aggodalommal tölti el a vele járó bizonytalanság. Szabad megélni ezeket az érzéseket, és hagyni… hisz van ebben valami gyönyörűséges is, abban az értelemben, hogy azt szeretnéd minden rendben legyen Veled és a Babáddal is. Ez a bizonytalanság érzés, ugyanakkor el is tud szabadulni és ebben sokat tudunk mi segíteni akár személyes beszélgetések során, akár a tanfolyami alkalmainkon.

A szülés folyamatának ismerete és a reális elvárások növelik a nők önbizalmát a szülés során.

Legyen a szülés egy elvárásoktól mentes utazás

A szüléssel kapcsolatos elvárások nagyon fontosak, abból a szempontból(is), hogy majd milyen lesz a  születési élményét . Az a célunk, hogy megértések, hogy fontosak a  reális elvárások. Nagyon fontosnak tartjuk hogy az elvárásaitokról, terveitekről őszintén, kendőzetlenül beszéljetek, mert ez a kulcsa annak, hogy aztán majd elfogadjátok azt a pillanatot, azt az „UTAT”, ami majd ténylegesen lesz. 

Talán egy olaszországi utazást tervezel, felkészülsz, megtanulsz olaszul, mindent megtudsz az olasz építészetről, és alig várod, hogy lásd Rómát, és a tengerparton feküdj. De aztán a gép leszáll Hollandiában, és pedig te egyáltalán nem terveztél oda menni, és nem is készültél fel arra az útra.  Attól tartasz, hogy egész életedben gyászolhatod majd az olaszországi utazást, különösen azért mert tudod, hogy hallgathatod majd mások élményét, olyanokét is akik Olaszországban jártak és elmesélik majd mennyire csodálatos is volt. De talán elmerülhetsz majd Hollandia varázsában, megpróbálhaszt megtanulni hollandul, megkóstólni a lédús holland szamócát, élvezheted a tulipános rétek szépségét és Van Gogh művészetét.

Érted, mire gondolunk?

Megtalálhatod és átélheted a  csodálatos pillanatokat itt is – ott is, ha megérted és kicsit teret adsz az elvárások mellett annak is, hogy nincs minden a kezünkben. 

Erről az érzésvilágról először  Emily Perl Kinglsey írt, amikor leírta, mit érzett, amikor megszülte a kislányát, akiről kiderült, hogy Down-szindrómás.

Hasonló lehet az élmény és az érzés akkor is, ha valami másképp történik, mint ahogy elképzeltük.

Előfordulhat, hogy császármetszéssel hozod majd világra kisbabádat. A születésre való mentális felkészülés tagadhatatlanul abból is áll, hogy – a megfelelő környezetben, megfelelő támogatással –  nincs jó vagy rossz szülés, csak szülés/születés van. Igy bárhová is visz a szülés, Olaszországba vagy Hollandiába, mindkét utazás csodálatos lehet.

Mi az a szülési terv? Otthonszülésnél is hasznos lehet?

Vannak, akik hasznosnak találják, ha konkrét születési tervet készítenek a szülésre való felkészülés során. Ha leírod ez már önmagában hasznos lehet, mert így meg tudod osztani azokkal, akiket szeretnél magad mellett tudni a nagy napon. Nem feltétlen arra gondolunk, hogy papíralapon átnyújtod. 🙂 A papír arra jó, hogy ne felejts el semmit, ami fontos számodra. De mi a kommunikáció verbális formájában hiszünk. És nekünk is fontos – de bárhol szülsz, annak is akivel fogsz – hogy tudja, mik foglalkoztatnak a szüléssel kapcsolatban.

Szülési tervet különösen fontos leírni, ha olyan helyen szülsz, ahol nem tudod ki lesz épp bent. És amennyiben még van lehetőség beszélgetni, úgy megfelelő kommunikációval jó ezekről beszélni, mert ez fontos lehet abban, hogy milyen élmény marad az a „nagynap”, amikor világra hozod a kisbabádat.

Ha ismered a leendő bábáidat, akkor pedig ez egy jó alap lehet arra, hogy a várandósság során beszélgessetek ezekről minél többet, hogy a bábád jobban megismerje a kívánságaidat. 

A születési tervek különböző dolgokat, kívánságokat tartalmazhatnak. A szülés során alkalmazott megküzdési stratégiáktól a szoptatási tervekig, de nagyon hasznosnak találjuk, ha a olyan dolgokra is gondoltok amikor összefoglaljátok a kívánságaitokat – a „mit szeretnék” gondolataitokat – mint a támogatás, mi az, amiről azt gondolod jól esne egy ilyen helyzetben, mitől érzed magad biztonságban, szereted-e ha megérintenek vagy nem… és nagyon fontos megfogalmazni a partnered felé is ezeket, tőle mit vársz, beszélgetni erről.

Nagyon fontos tudatosítani, a szülési terv nem egy petíció, hanem egy beszélgetési, felkészülési alap.

Szülési fájdalmak, fáj-e a szülés?

Ha megnézzük azt a szakaszát a szülésnek, amikor a méhösszehúzódások  erőteljessebbé és többnyire rendszeressé válnak, akkor fontos elmondani erről az időszakról azt,  hogy ez nem egy sok órányi folyamatos fájdalom. Sok szünet van benne. Az összehúzódások kezdetben fokozatosan erősödnek, eleinte 10-15 másodpercig érzed, hogy a kontrakció felerősödik, majd amikor eléri a tetőpontját, fájdalmat érezhetsz, ami 15-20 másodpercig tart, de aztán a kontrakció elmúlik. Ilyenkor a nők általában nem éreznek fájdalmat.  Eztán a méh ismét ellazul, amíg a következő összehúzódás meg nem kezdődik. Az összehúzódások között önmagában szinte semmilyen változást nem fogsz érezni, azt csinálhatod amit szeretnél, beszélgethetsz, nevethetsz, de aludni is lehet, mi azt szoktuk mondani, éld az életed, vagy aludjál, ha éjszaka van. 

Ez természetesen nagyon különböző is lehet, nem mindenkinek ilyen,  de ez többnyire ilyen az elején.  Rendszeresen ismétlődik a szülés során és gyakran hullámoknak nevezzük őket és van is ebben valami szép hasonlat.

Az összehúzódásokat kísérő fájdalmak nagyon egyenetlenek és változó intenzitásúak is lehetnek. Nehéz készülni erre.

Egyes nők keveset vagy semmit, míg mások többet éreznek. Bárhogy is van nálad, amit érzel, azt nincs joga senkinek megkérdőjelezni.  Tudjuk, hogy a fájdalom és a fájdalom átélése emberenként nagyon eltérő lehet. Fontos, hogy tudd,  minden egyes összehúzódás közelebb visz a babádhoz.

Azt is fontos tudni, hogy a szülési fájdalom nem azonos a lábtörés, az epegörcs vagy a fogfájás okozta fájdalommal. A vajúdási fájdalmak nem azt jelzik a testedről, hogy valami rendellenes dolog történik a szervezetedben ami javításra szorul, hanem többnyire azt, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell. A szülési fájdalmaknak célja van. Egy  endorfin nevű hormont bocsát ki, amely természetes fájdalomcsillapító. A legfontosabb tanácsunk az,  hogy hallgass a testedre és az igényeidre, és ha úgy érzed, hogy extra segítségre van szükséged, akkor az is rendben van, csak próbáld meg kifejezni. A körülötted lévők, nem mindig tudják kitalálni, hogy pontosan mi, hogy esne jól. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy  jól éld meg a szülést. 

FELKÉSZÍTŐINK

A különböző alkalmakról kivonatot lejjebb olvashattok

„A szülő nő a főszereplője annak az ősi drámának, amelynek során az élet új életet hoz létre. A bábai modell felismeri a test, a lélek és a tudat alapvető egységét… A bábai modell a várandósságot és a szülést természetes és egészséges folyamatnak tekinti, amelyben minden anya és kisbaba elválaszthatatlan egységet képez.”Ina May Gaskin

 

FÉRFIAK egymás között

Erre az alkalomra kizárólag férfiakat várunk. A leendő apákban felmerülő kérdéseket járjuk körül kitérve a várandósság, a születés és a gyermekágy időszakára.

Czukor Balázs színész, rendező. Két otthon született gyermek édesapja.

 

2003-ban végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, színész szakon. 2021-ben abszolváltam a Tan Kapuja Buddhista Főiskola Buddhista tanító szakán. Jelenleg színházrendezőként dolgozom különböző színházaknál. 2020-ban dúlaképző tanfolyamon vettem részt, arra specializálódva, hogy egy leendő apa hogyan segítheti meg a szülés folyamatát, hogyan érdemes részt vennie a szülésnél. Mindkét gyermekem otthon született. A szülés felkészítők, és az otthon szülés nagyban segített, hogy háborítatlanul élhettük meg a családdá válás első lépéseit. A gyermekeim születésénél átélt tapasztalatok arra ösztönöztek, hogy érdemes lenne a leendő apák szemszögéből is megvizsgálni a szülés folyamatát, mivel a szülésfelkészítők során kevés szó esik arról, hogy ők hogyan élik meg a várandóság időszakát, és, hogy hogyan készülhetnek a gyermekük születésére. Így a szülésfelkészítő egyik alkalmaként a leendő apákban felmerülő kérdéseket járjuk körül kitérve a várandósság, a születés és a gyermekágy időszakára.

ÉRINTŐ

A PÁROKKAL VALÓ MUNKÁRÓL  – KATA

A párokkal való táncterápiás munka keretében azt tapasztaltam, hogy a FIGYELEM sokszor egy nagyon nehéz valami a pároknak. Mert gyakorta a mindennapi életünk másfelé terel bennünket. Nem feltétlenül tudunk JÓL figyelni egymásra. Csak aztán egy-egy kimondott fél szóból kiderül, a párunk mást gondol, érez, csak erre nem volt még helyzet, hogy ezeket a félre-értelmezéseket, másként gondolásokat kimondjuk, helyre tegyük. A szülés alatt a legnagyobb segítség az, ha azt tudjuk adni, amire szükség van, vagyis aki szül, ki tudja szolgálni a testét, aki jelen van és kísér, ő pedig ki tudja szolgálni azt, aki éppen szül. Ehhez pedig kell figyelem, őszinteség és elfogadása annak, ami van. Figyelem magunkra és a másikra, egyszerre. Kint és bent. Ennek az egyik csatornája az érintés. A bentről jövő információ a kezünkön, bőrünkön keresztül jut el a másik bőréhez, azáltal pedig bensőjéhez. Ezért működik. És van hatással minden belső szervünkre. Az Érintőben pont az a cél, hogy olyasmire gyakoroljunk a szülés előtt, mint amit a szülés után csinálunk a gyermekünkkel. Vagyis érintsük, öleljük, simogassuk, szeretve tápláljuk egymást szavak nélkül.

BESZÉLGETŐ kör

Kedves Velünk Szülők! Terveztünk még réges – rég egy beszélgetős kört, ami 3 alkalmat jelentett első körben. Aztán annyira jól sikerültek ezek, hogy mára a tanfolyam részei, mondhatom a legjobb alkalmak… Ezek a beszélgetések mindannyiunkról szólnak, a megismerkedés céljával. A félelmeinkről, a családi szülés/születés történetekről, melyek befolyásolhatnak helyzeteket, elvárásokról, igényekről stb., MINDENRŐL. Amiről csak úgy gondoljátok, hogy jól esne beszélni, kimondani, hallgatni együtt még a szülés előtt. Ezek az elhangzó mondatok, nagyon-nagyon sokban segíthetik a mi közös célunkat, vagyis a harmóniában, EGÉSZségesen megélt otthonszülést. HA van kedvetek, időtök tartsatok velünk. Az alkalmat Kata ( és az épp nem szülésnél levő bábák) kíséri/moderálja és egy percig sem vezeti :).

Természetes gyereknevelés – természetes gyerekgondozás 

Szalai Zsanett Pynky hordozási tanácsadó, dúla, kommunikációs tréner

Amikor gyerekünk születik, csomó újdonság, csomó öröm és csomó nehézség vár ránk. Családdá alakulunk: új szerepünkben (anya/apa) kell megtanulnunk szeretettel, ugyanakkor hatékonyan és gördülékenyen lavírozni. Rengeteg új információ, eddig ismeretlen eszköz kerül elénk, gyakran hatalmas kihívásokat okozva. Előfordul, hogy tanácstalanul álldogálunk a döntéshelyzetben az egymásnak ellentmondó jótanácsoktól elbizonytalanodva. Ezen az interaktív tanfolyami alkalmon néhány – az újszülött/csecsemő és szülei szükségleteit támogató – eszközzel ismerkedhettek meg, és feltehetitek a bennetek megfogalmazódó kérdéseket. 

Érintett témák (a teljesség igénye nélkül): babahordozás, mosható pelenkázás, praktikus babadolgok, öltöztetés, babakozmetikumok, BLW, EC – és bármi egyéb, ami felmerül.

AZ ÚJSZÜLÖTT –  gyermekgyógyász szemmel

minden amit az újszülöttről tudni szeretnénk

dr. Waldinger Katalin csecsemő és gyermekorvos, neonatológus, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Az újszülött megszületése utáni történések, a babánál és az édesanyjánál.
A méhenkivüli élethez való alkalmazkodás, az Apgar-érték.
Az „Aranyóra” jelentősége, bőrkontaktus a megszületés után, mellre találás.
Az első 3 nap az újszülött életében, a tejtermelés beindulása, szoptatás.
A első vizsgálatok, oltások, kapcsolat felvétel a gyermekorvossal, védőnővel.